šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture

šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture

Posetite našu Facebook stranicu

PRATITE NAS:

KATALOG
box
ŠAH (46)
  GARNITURE (16)
  TABLE (7)
  STOLOVI (4)
  FIGURE (10)
  SATOVI (3)
  LITERATURA (6)
DRUŠTVENE IGRE (13)
  DOMINE (10)
  KOMPLETI (3)
USLUGE (3)
box
PRETRAŽIVANJE
box
 
Upišite ključne reči po kojima želite pretražiti.
Napredno pretraživanje
box
INFORMACIJE
box
O NAMA
POSLOVNA LOKACIJA
ORGANIZACIJA TURNIRA
ETNO DVORIŠTE
PRIVATNOST PODATAKA
KONTAKTIRAJTE NAS
box
PRATITE NAS
box

Putem Facebook-a:

Posetite našu Facebook stranicu

box
KO JE NA SAJTU
box
Trenutno je 1 gost online.
box
Intervju sa Nebojšom Baralićem po Profesional
 
box_bg_l.gif.

Nebojsa Baralic

Razgovor sa Nebojsom Baralicem, medjunarodnim sahovskim sudijom, urednikom sajtova Sahovskog saveza Srbije, Sahovskog saveza Centralne Srbije, Sahovskog saveza Beograda, Sahovskog saveza Srbije i Crne Gore i glavnim koordinatorom projekta uvodjena saha u obrazovni sistem Republike Srbije bio je posebno zanimljiv zbog profesionalne angazovanosti Nebojse. Nebojsa je diplomirani masinski inzenjer, zaposlen u Zavodu za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja RS.
 
Goran Tomic: Da krenemo sa pitanjem o uvodjenju saha u osnovne skole u Srbiji o cemu smo u zadnje vreme dosta toga culi preko sredstava informisanja?
 
Nebojsa Baralic: Ideja o uvodjenju saha u skole nije nova, ona je prisutna u Srbiji vise od pola veka. Naime, negde trideset i neke godine proslog veka tadasnji Ministar prosvete Srbije potpisao je neku vrstu Uredbe o uvodjenju saha. Takodje, postojala je i jos uvek se odrzava u nekom modifikovanom obliku Akcija "Sah u skole".
O uvodjenju saha u obrazovni sistem Republike Srbiji ozbiljno je pocelo da se prica negde pre godinu dana u Zavodu za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, koji je ujedno i pokretac ove inicijative. U Zavodu je formirana komisija koja ce se baviti ovom problematikom.
Zavod je angazovao strucne saradnike na izradi kompletne dokumentacije, nastavnih planova i programa za prva cetiri razreda osnovne skole i svih drugih pratecih normativa.  
U izradi projekta ucestvovali su:
- Zavod za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja: prof. dr  Ljubomir Protic, direktor, Gordana Mitrovic, savetnik-koordinator, prof. dr Vladimir Kebin, rukovodilac sektora za predskolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje,  Milan Boskovic, savetnik-koordinator, Nebojsa Baralic, koordinator projekta Uvodjenje saha u obrazovni sistem Republike Srbije ...

Veliki doprinos pored zaposlenih u Zavodu dali su:
- Ivan Markovic, dipl. inz. mas, internacionalni majstor i  sahovski trener -"Inicijativa za sah - Odlican potez"; Nikola Karaklajic, internacionalni majstor, sahovski trener i publicista; Borivoje Zaric, diplomirani pravnik i medjunarodni sahovski sudija; nastavnici-sahisti zaposleni u skolama (vec vode sahovske sekcije u svojim skolama)
U radu su koriscena iskustva drugih zemalja kod kojih se sah vec predaje u skolama, kao i projekti koje su radili Sahovski savez Vojvodine (Danko Bokan, FIDE majstor i dipl. sahovski trener), Centar za razvoj saha „Dijagonale" iz Pogdorice ...
Pre nekoliko dana, tacnije 5. septembra Nacionalni prosvetni savet pozitivno se izjasnio o ovom projektu i dao zeleno svetlo za uvodjenje sah u skole. 
 
GT: Ko ce moci da bude predavac saha u skola i ko ce finansirati te casove?

 Nebojsa Baralic: Sah ce moci da predaju svi oni koji zadovoljavaju opste uslove za rad u skoli.
           Obrazovno-vaspitni rad za sadrzaje nastavnog programa sah moze da izvodi nastavnik ili strucni saradnik: profesor razredne nastave, nastavnik razredne nastave, profesor predmetne nastave u osnovnoj skoli, nastavnik predmetne nastave u osnovnoj skoli, koji je stekao najmanje I (prvu) kategoriju ili titulu zenskog majstorskog kandidata.
Provera strucne sahovske kvalifikacije vrsi se uvidom u takmicarsku knjizicu predmetnog nastavnika, na osnovu koje se ustanovljava da li je zahtevani nivo registrovan i overen od strane nadleznog Sahovskog saveza.
Povoljna okolonost je ta sto ce nstavnicima koji predaju sah imati isti status kao i svi ostali, odnosno finansirace se iz budzeta Republike Srbije (Ministarstsvo prosvete i sporta)
 
GT. U koliko skola ce krenuti sah i koje uslove one  treba da zadovolje?
 
Nebojsa Baralic: Svaka skola koja zadovoljava propisane normative moci ce da uvede Sah kao izborni predmet. Tu se pre svega misli na nastavni kadar, opremu (odredjen broj garnitura, satova...) i naravno one koji ci biti u centru paznje, a to su deca.
Prilikom izrade projekta za vrlo kratko vreme 56 skola je dalo neku vrstu saglasnosti da su zainteresovani za ovaj izborni predmet.
 
GT. Da li krecete od ove godine i da li su udzbenici spremni?

Nebojsa Baralic

Nebojsa Baralic: Kako stvari stoje Sah ce krenuti od sledece skolske godine. U narednom periodu pripremace se udzbenici, a Zavod za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja, tacnije jedan od njegovih centara, Centar za profesionalni razvoj nastavnika organizovace nekoliko seminara za nastavnike iz zainteresovanih skola. Na tim seminarima oni ce dobiti sve potrebne informacije i instrukcije za rad sa buducim prvacima.
 
GT: Skoro je bio organizovan mec izmedju Novosadskog i Beogradskog Univerziteta o cemu smo vec pisali na Sah mat listi, a u planu je i organizacija Univerzitetskog meca sa Dalasom preko interneta. Dokle se stiglo u organizaciji?
 
Nebojsa Baralic: Mec Novosadskog i Beogradskog univerziteta je jedan u nizu dogadjaja koji prati ovu akciju uvodjenja saha u skole i afirmacije saha na Univerzitetu u Beogradu. Igralo se na 30 tabli u Novom Sadu. Lepo druzenje, interesantne partije medju studentima, studentkinjama i profesorima dva Univerziteta su pokazale ispravnost organizacije ovog meca. U planu je revans, a i neki mecevi sa drugim Univerzitetima iz zemlje, a i inostranstva.
Tako ce, 20. oktobra 2006. biti odigran mec Beogradskog uzniverziteta i Univerziteta Texas u Dalasu na 16 tabli preko interneta. Sprema se svojevrstan spektakl. Ekipa Beogradskog univerziteta ce biti stacionirana u Amfiteatru «A» na Masinskom fakultetu gde ce biti instalirano 16 projektora i velikih video bimova. Putem konferencijske veze imacemo i sliku iz Dalasa. Pozvan je i veliki broj visokih zvanica (ambasador SAD, predstavnici Vlade RS, Rektor Beogradskog univerziteta; Gradonacelnik....). Amfiteatar "A" ima oko 800 mesta i nadamo se da ce odziv ljubitelja saha biti veliki. 
 
Ovde bih istakao veliku ulogu IM Ivana Markovica, dipl. Ing. masinstva koji je formirao sekciju na Masinskom fakultetu pri kojoj se dva-tri puta nedeljno odrzavaju strucna predavanja iz oblasti saha koriscenjem savremenih interaktivnih tabli koje je ustupila firma AGE iz Beograda.
Naravno, pitanje je kako bi sve to izgledalo da Dekan Masinskog fakulteta nije prof. dr Milos Nedeljkovic, majstorski kandidat i veliki ljubitelj ove drevne igre. Inace, Milos je sin nasih proslavljenih sahista Verice i Srecka Nedeljkovica.
 
GT: Kako pored svih ovih aktivnosti  ----  sajtovi, sudjenja i igranje saha?!


 
Nebojsa Baralic: Uz dobru organizaciju i razumevanje porodice  nekako uspevam dosta toga da ispostujem. Rad na sajtu je obicno rezervisan u vecernjim satima, a sto se tice igranja saha trenutno nastupam za SK Studentski grad koji se takmici u Kvalitetnoj ligi Beograda. Obozavam da igram na brzopoteznim turnirima ali nemam bas mnogo vremena za njih. Nadje se vremena i za sudjenja.
 
GT: Sada uredjujete sajt Evropskog sampionata u Herceg Novom koji je veoma posjecen...
 
Nebojsa Baralic: Organizacija Evropskog sampionata je na veoma visokom nivou, Rec je o uhodanoj ekipi koja koja ima vec iskustva sa prethodnim takmicenja iz Herceg Novog i Budve. Sto se sajta tice ja sam samo nastavio posao koji su dobro postavili prethodni web masteri Vladica Andrejic i Vi. Posete sajta su rekordne i krecu se u proseku
 

Goran Tomic: Cestitam na odlicnom sajtu. Sve cestitke na uspjesnoj realizaciji inicijative za uvodjenje saha u skole. I naravno, zahvaljujem na razgovoru 
 
Intervju obavljen 17. septembra 2006. Preuzeto sa sajta SAH MAT LISTA

Za više informacija, molimo vas da posetite ovu stranicu .
Ovaj tekst je objavljen dana 08.04.2008.
box_bg_r.gif.
Trenutni komentari: 0
Napiši preporuku
Recite prijatelju
box
Recite prijatelju o ovom tekstu:  
box
TEKSTOVI
box
Novi tekstovi (0)
Svi tekstovi (16)
VESTI O PREDUZEĆU (14)
MALA ŠKOLA ŠAHA (2)
box
PREPORUČUJEMO više informacija
box
Šah garnitura LUX br.5
Šah garnitura LUX br.5
0,00 din.
box
ŠAHOVSKI VIKEND
box
Šahovski vikend u Delta City-ju
box
SPECIJALNA PONUDA
box
Graviramo posvete
box
Copyright © 2006 - 2014 PR Profesional S - Adresa: Plzenjska 10, 11000 Beograd - E-mail: info@profesional-promet.co.rs
Kontakt - Tel: 011/3692-107, Mob: 069/3692-107
šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture

šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture,šah,sah,šahovske garniture